Artikel

Wie zijn wij?

ZWEMVERENIGING NOORDWIJKERHOUT
Zwemvereniging Noordwijkerhout is al 40 jaar een begrip in Noordwijkerhout. De ZVN verzorgt zwemopleidingen voor kinderen, die één of meer zwemdiploma’s hebben, deze groep heet de recreantengroep. Daarnaast is Z.V.Noordwijkerhout ook een vereniging met zgn. startvergunninghouders of wedstrijdzwemmers, zij nemen deel aan diverse officiële K.N.Z.B.- en niveauwedstrijden. En dan zijn er ook nog de conditiezwemmers, die hun conditie op peil houden met banen zwemmen.

DE RECREANTEN
De naam dekt niet helemaal de lading, want er wordt wel degelijk flink geoefend en getraind, ook al doet de titel anders vermoeden.
Speciaal voor meisjes en jongens tussen de 5 en 12 jaar die goed willen leren zwemmen, heeft onze vereniging drie groepen, namelijk:

Benjamins:
Wanneer je je A,B of C diploma hebt gehaald mag je al bij ons komen zwemmen. Als beginnende zwemmer zwem je eerst bij de Benjamins.
Je zwemt dan 1 x per week een uur op donderdagavond van 17.30 uur tot 18.30 uur. Je leert onder deskundige leiding schoolslag, rugcrawl, borstcrawl en Reddend Zwemmen. Elk onderdeel duurt ± 8 weken en we sluiten dit af d.m.v. een toets waarbij je een certificaat kunt behalen.
Als je dit allemaal kunt, dan ga je naar het Sterrenplan.

Sterrenplan:
Na de Benjamins kom je bij het Sterrenplan. Het Sterrenplan leert je allerlei nieuwe dingen die met het zwemmen te maken hebben. Je leert vier takken van de zwemsport, te weten; wedstrijdzwemmen (starts, keerpunten, vlinderslag), waterpolo, duiken, snorkelen en reddend zwemmen. Als de zwemmer alle vaardigheden beheerst kan je doorstromen naar de wedstrijdploeg of het recreatief zwemmen.

Recreatief zwemmen:
De recreatieve groep wordt gegeven om de technische vaardigheden van de zwemmers te versterken. Een paar voorbeelden hiervan zijn: hoekduik, samengestelde rugslag en wrikken en meer. 

WEDSTRIJDZWEMMEN
Vanuit de recreanten stromen er kinderen ( als zij dit willen ) door naar de wedstrijdploeg.

Eerst naar de minioren, bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Voor de beginnende minioren-zwemmers is er een opleidingsperiode van een jaar, waarin het accent komt te liggen op wedstrijdslagen, keerpunten en het starten. Een startvergunning wordt bij de K.N.Z.B. aangevraagd. De eerste minioren-instroom wedstrijden worden gezwommen en de eerste officiële tijden worden dan geregistreerd.

Als de wedstrijdtrainingen goed verlopen, wordt het aantal trainingen per week geleidelijk opgevoerd tot maximaal vier trainingen per week en worden er uiteraard in de weekenden een aantal wedstrijden gezwommen. De wedstrijdploeg wordt getraind door Dennis Jansen, Carola van Hunnik, Daan Duivenvoorde en Tim Duivenvoorde. Het accent hierbij ligt op het verbeteren van de conditie, snelheids- en intervaltrainingen, technische zweminstructie, het nemen van keerpunten, perfectioneren van de zwemslagen, etc…
Voor de wedstrijdploeg wordt ieder jaar een trainingsweekend georganiseerd, niet alleen om de conditie op peil te brengen, maar ook om de teamgeest hoog te houden. Het wedstrijdteam van de ZV Noordwijkerhout komt uit in de C competitie.
De wedstrijdploeg traint maximaal 4,5 uur in de week plus 1 uur landtraining.
De startvergunninghouders boven de 12 jaar zwemmen de Niveawedstrijden, Verenigingscompetitie, Lange afstandscircuit, Sprintwedstrijden, Meerkampen, Limietwedstrijden, Nationale Jeugdkampioenschappen en de Clubkampioenschappen.
Voor de minioren-jeugd tot 12 jaar komen daar nog de minioren wedstrijden bij.

Landtraining
Voor de miniorenzwemmers en wedstrijdzwemmers is er nog een extra kracht- en balanstraining. Deze wordt gegeven door Bert Duivenvoorde. Deze training wordt gegeven in het gebouw van de scoutinggroep Sint Jozef Emerentiana. Twijfel je of je mee zou kunnen doen, of wil je je graag aanmelden. Neem dan contact op met Bert Duivenvoorde.

CONDITIEZWEMMEN
Op dinsdagochtend van 06.30 tot 07.30 uur en vrijdagavond van 19.45 tot 20.45 uur is er gelegenheid voor conditie zwemmen. Er worden dan voornamelijk “banen” gezwommen en er is bij deze groep geen trainer aanwezig, maar wel meerdere ex-wedstrijdzwemmers.